ana içeriğe git
Bebeklerde Sinüzit Belirtileri

Bebeklerde Sinüzit Belirtileri

Bebeğinizin soğuk algınlığı burun, boğaz ve sinüslerinde enfeksiyona yol açabilir.150 Bebeğinizin ateşinin, şiş gözlerinin veya tıkalı burnunun151 sinüs enfeksiyonu belirtileri olabileceğinden şüpheleniyorsanız,

Hafifletmeye yardımcı olacak bazı ipuçları şöyle:

Sinüslerin nasıl işlev gördüğünü öğrenin, dikkat edilmesi gereken farklı belirtileri tanıyın ve doktorunuza ne zaman başvurmanız gerektiğini öğrenin152,.

Bilmeniz gereken ilk şey, bebeğiniz üç aylıktan küçükse ve soğuk algınlığı belirtileri, özellikle ateşi varsa daha ciddi bir hastalığı önlemek için çocuk doktorunuza150 durumu bildirmeniz gerektiğidir153. Şüphe durumunda, bebeğiniz hangi yaşta olursa olsun, doktoruna danışmaktan çekinmeyin.

Sinüslerin nasıl çalıştığını anlamak

Bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiştir154 ve birçok soğuk algınlığı virüsüne ilk kez maruz kalırlar. Bu nedenle bebeklerin ilk yıllarında yedi defaya kadar soğuk algınlığı geçirmesi normaldir155.

Bu soğuk algınlıkları burun tıkanıklığına neden olur ve bazı durumlarda sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir. Bebeğinizin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için sinüslerin ne olduğunu bilmek yardımcı olabilir. Basitçe ifade etmek gerekirse, burnun üstünde ve burnun arkasında birbirine bağlı içi boş boşluklardan oluşan bir sistemdir156. Burun içindeki hava yolunu157 nemlendiren ve toz ve mikropları158 hapsederek koruyan mukoza zarlarıyla kaplıdırlar. Sinüslerde, kıl benzeri küçük fırçalar mukusu boğazın arkasına taşır ve buradan mideye doğru kayar159.

Yetişkinlerin dört farklı sinüs tipine sahip olduğunu, ancak bebeklerin sadece iki sinüs tipine sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Sinüzit nedir?

Sinüzit (rinosinüzit olarak da bilinir) bebeğinizin sinüsleri iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu olduğunda, burnun küçük dokuları şişer. Küçük kıl benzeri fırçalar mukusla dolar ve bu mukus artık boğazın arkasından normal bir şekilde akamaz153.

Sadece burun tıkanıklığı mı yoksa sinüzit mi?

Peki bebeklerde sinüzit belirtileri nelerdir? Bebeğinizin normalden daha fazla150 şikayet ettiğini, gözlerinin şiştiğini ve sarı-yeşil burun akıntısı olduğunu fark edebilirsiniz. Hatta biraz öksürebilir153.

Aşağıda yer alan belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, bir çocuk doktoruna danışmanızı öneririz.

  1. 14 gün içinde iyileşmeyen166 soğuk algınlığı veya alerji semptomları165
  2. Hafif ila yüksek ateş (39°C'nin üzerinde)149
  3. En az üç gün üst üste burun tıkanıklığı veya akıntısı, genellikle kalın ve yeşil veya sarı renkte (bazen şeffaf olabilir)149,167
  4. Göz çevresinde şişlik153
  5. Geceleri ve ara sıra gündüzleri 10 günden uzun süren öksürük149
  6. Bazen öksürük, ağız kokusu167, bulantı veya kusma169 ile birlikte geniz akıntısı168 (yani boğazın arkasından aşağıya doğru)
  7. Sinirlilik170 veya yorgunluk167

Bebeğiniz ne tür bir sinüzitten muzdarip?

Doktorlar sinüs enfeksiyonlarını semptomların süresine göre sınıflandırır. Bir ebeveyn olarak, bebeğinizin hangi tür sinüzitten muzdarip olduğunu belirlemek genellikle zordur. Bu nedenle doktorunuzla konuşmak her zaman en iyisidir171. Sinüzit tipleri semptomların süresine göre aşağıdaki tabloda sınıflandırılmıştır.

Sinüzit tipi : Akut172

Süre : 4 haftadan az172

  • Genellikle tedavi ile iyileşir173
  • Genellikle soğuk algınlığının neden olduğu viral bir enfeksiyon169
  • 4 haftaya kadar sürebilir174
  • Mevsimsel alerjilere bağlı olabilir175

Sinüzit tipi : Subakut172

Süre : 4 ila 12 hafta arasında172

  • Sıklıkla bakteriyel enfeksiyonlar177 veya mevsimsel alerjiler175 kaynaklıdır

Sinüzit tipi :Kronik172

Süre : 12 haftadan fazla172

  • Tekrarlayan akut enfeksiyonlarda veya önceki bir enfeksiyon uygun şekilde tedavi edilmediğinde ortaya çıkar149
  • Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir167,178
  • Sıklıkla inatçı alerjilerde veya burnun yapısal sorunlarında görülür167

Sinüzit tipi :Tekrarlayan akut179

Süre : Yılda dört veya daha fazla atak179

Teşhis nedir?

Bebeğinizin sinüs enfeksiyonu olabileceğini mi düşünüyorsunuz? Onu, bir doktora götürmeniz en iyisi olacaktır. Çocuğunuz hastaysa, bu genellikle viral sinüzit veya bakteriyel sinüzit180 olacaktır.

Bebeğiniz 10 günden daha kısa süredir hastaysa ve semptomlar kötüleşmiyorsa, muhtemelen nedeni akut viral sinüzittir151,166.

Akut bakteriyel sinüzitte semptomlar genellikle 10 gün içinde düzelmez166.

Çoğu durumda sinüzit viral kökenlidir ve bebeğiniz nazik bakım ve tedavi ile iyileşecektir 181. Doktorunuz bakteriyel sinüzit için antibiyotik182 veya ağrı ve rahatsızlığı gidermek için ilaç83 reçete edebilir.

Sinüzit semptomlarını hafifletmek için ipuçları

İyi haber şu ki, bebeklerde sinüzit semptomlarını hafifletmenin basit yolları vardır, böylece daha iyi uyuyabilir ve iştahlarını yeniden kazanabilirler. İşte en iyi184 tedavi yöntemimizden bazıları:

  • Ilık, nemli bir havlu uygulayın: Sinüs basıncının neden olduğu ağrıyı azaltmak için bebeğinizin yanaklarına ve alnına günde birkaç kez ılık ama sıcak olmayan bir havlu uygulayabilirsiniz184.
  • Buhar ve sıcak banyo ile mukusu sıvılaştırın: Akşamları sıcak ama haşlayıcı olmayan bir duş veya banyo yapın ve burun kanallarında biriken mukusu sıvılaştırmak için bebeğinizle birlikte 15 dakika nemli banyoda kalın. Sıcak banyolar da burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur185.
  • Tuzlu su çözeltisi kullanın: Mukoza zarını nemlendirmek ve mukusu temizlemek için bebeğinizin burnuna Otribebe Serum Fizyolojik gibi bir tuzlu su çözeltisi uygulayın186.
  • Hava temizleyici buhar makinesi: Bebeğinizin odasında havayı nemlendirmek için bir hava nemlendirici cihaz kullanmak184 bebeğinizin daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir150.
  • Bebeğinizi besleyin ve su verin: Mukus ve ateş, vücut sıvılarını ve elektrolitlerini kaybetmelerine neden olabileceğinden, sinüzitli bebeklerin iyi beslenmesi ve su alması gerekir. Bebeğinizi düzenli olarak besleyin ve normal idrar yaptığından emin olmak için bezlerini kontrol edin150.
  • Bebeğinizin burun kanallarını temizleyin: daha rahat nefes almasına yardımcı olmak için bebeğinizin burnunu Otribebe Nazal Aspiratör ile temizleyin150, özellikle emzirme ve beslenmesinden önce bunu yapın187. Fazla mukusu bir havlu veya yumuşak, kuru bir mendille silin188.
  • Potansiyel alerjenleri ortadan kaldırın189: evcil hayvan tüylerini süpürün190 ve bebeğin yanında asla sigara içmeyin184.
  • Bebeğinize dinlenmesi için zaman tanıyın: kalabalık yerlerden kaçının169 ve bebeğinizin dinlenmesi için gereken yeterli zamana sahip olduğundan emin olun150.

Otribebe Serum Fizyolojik

Bebeğinizin burnunu temizlemenin çok basit, nazik ve kolay bir yolu, salgıları inceltmek ve temizlenmelerini kolaylaştırmak için her burun deliğine izotonik ve steril %100 doğal deniz suyundan oluşan Otribebe Serum Fizyolojik kullanmaktır.

Nemlendirici özellikte oda buhar makinesi

Doğru kullanıldığında, nemlendiriciler evlerdeki veya dairelerdeki kuru havanın neden olduğu sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Özellikle soğuk buharlı nemlendiriciler soğuk algınlığı ve solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarını azaltabilir. Ancak, lütfen cihazınızı düzgün bir şekilde temizlemeye ve cihazın bakımını  yapmaya özen gösterin150

Otribebe Nazal Aspiratör

Bebeğinizin burun deliklerindeki mukusu temizlemek daha rahat nefes almasına yardımcı olacaktır. Otribebe nazal aspiratör ile işlem çok basittir ve sadece birkaç dakika sürer191. İlk başta biraz pratik yapmanız gerekebilir, ancak kısa sürede alışacaksınız.

Bebeğinizin burnunu temizlemeden hemen önce bir serum fizyolojik mukusu incelterek sümkürmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

  • Bebeğinizi beslemeden önce Otribebe Nazal Aspiratör kullanmanız en iyi yöntemdir192. Bu onun daha kolay emmesine veya beslenmesine yardımcı olacaktır150
  • Burun tıkanıklığı durumunda o nazal aspiratörünün kullanımını sınırlandırın ve aspirasyon gücünü buna göre ayarlayın192
NAZAL SIKAYETLERDE AZALMA

Gelecekteki enfeksiyonlar nasıl önlenebilir?

Çocuklar küçükken enfeksiyonlar yaygındır ancak kişisel hijyene dikkat etmek riskleri azaltmanın iyi bir yoludur194. Bu, özellikle yemekten önce ve sonra, yemek pişirirken184, çocuklarla ilgilenirken ve tuvaleti kullandıktan sonra195 düzenli el yıkamayı içerir195.

Sinüzit belirtileri devam ederse ne yapmalıyım?

Bebeğinizin semptomları kötüleşir, ateşi yükselirse ya da iyileşme göstermezse bir doktora danışın150.

Kronik veya tekrarlayan sinüzit için bebeğinizi bir alerji uzmanına götürmeniz gerekebilir196.

Komplikasyon durumunda harekete geçme

Bu durumda, bir doktor çağırmanızı veya acile gitmenizi tavsiye ederiz150.

- Çocuğunuzun gözünün iç köşesinden başlayarak göz kapağında çok hızlı bir sıvı birikimi fark ederseniz ve çocuğunuzun ateşi varsa,

- Bebeğinizin nefes almasının giderek zorlaştığını fark ederseniz, bu solunum sıkıntısının bir işareti olabilir150,.

İşte solunum sıkıntısının bazı belirtileri:

  • Dakikada 60'tan fazla solunum döngüsü ile sürekli hızlı solunum199
  • Solunumun 20 saniyeden uzun süre durması199
  • Bebeğin ciğerlerine hava almakta zorlanması nedeniyle burnunu hızla çekmesi200
  • Bebeğin her nefeste kaburgalarını içeri çekmesi200
  • Bebeğin ciğerlerindeki havayı solumaya çalışırken inlemesi veya iç çekmesi200
  • Cildin mavimsi bir renk alması, akciğerlerde yeterli oksijen olmadığını gösterir200
  • Bebeğin uyanmaması veya uyanık kalamaması150
  • Özellikle bebek daha önce hiç nöbet geçirmemişse, spazmlar veya kasılmalar200

Bebeğinizin sinüzite yakalanma riski var mı?

Çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık %7,5'i sinüzit ile ilgilidir149. Bununla birlikte, diğer sağlık sorunları ve risk faktörleri bebeğinizin sinüs enfeksiyonu geliştirme olasılığını arttırabilir201. Evcil hayvan tüyleri, hava kirliliği, duman, toz ve küf gibi yaygın tahriş edici maddelerin tümü bebeklerde sinüzite neden olabilir179.

Sağlık için en iyi dileklerimizle!

Çocuğunuzun sinüs enfeksiyonundan muzdarip olduğunu görmek gerçekten üzüntü verici olabilir. Ancak sizin ilginiz, rahatlatıcı varlığınız ve bakımınızla bebeğiniz kısa sürede tamamen iyileşecektir.

  1. Chirico G, Quartarone G. Nasal congestion in infants and children: a Literature review on efficacy and safety of nonpharmacological treatments. Minerva Pediatrica 2014; 66:549-557.

PM-TR-OTRI-23-00080